top of page
  • Yazarın fotoğrafıpauemtoplulugu

ISO 9000

ISO 9000 Serisi küçük, orta ya da büyük ölçekli herhangi bir işletme için uygulanabilecek kalite güvence standartlarini ortaya koymakta olup, mevcut herhangi bir sistem için kullanilabilir ve işletmenin iç maliyetlerini azaltmasina, etkinliğini, verimliliğini artirmasina katkida bulunur ve toplam kalite ve kalitenin sürekli iyileştirilmesi yönünde bir aşamadir. ISO 9000 serisi ürün standartlarini içermemektedir. ISO 9000 serisindeki her bir doküman farkli başvurular için bir kalite modelini tanimlamaktadir. [1]

ISO'nun Faydaları 9000

ISO'nun en önemli faydaları 9000 vardır:

· Pazarda rekabet avantajı elde edin;

· Yeni ve küresel pazarlara iş geliştirmeye ve genişletmeye yardımcı olur;

· Müşteri memnuniyetini artırmak;

· Belgelenmiş yönetim sistemi ve geliştirilmiş iletişim.

ISO İlkeleri 9000 serisi standartlar

1. Yönetim bağlılığı ve liderlik: bu, ISO standartlarının başarılı bir şekilde uygulanması için en önemli unsurlardan biridir. Böyle bir destek olmadan, sistem etkin çalışmaz.

2. Sürekli iyileştirme: ISO 9000 standartlar dizisi, personelin her kademesi arasındaki iletişimin teşvik edildiği sürekli gelişimiçin yapılandırılmış bir yaklaşım formüle eder. Standart, gelişim odaklı bir kalite kültürü oluşturmak ve sağlamak için girdi/süreç/çıktı paradigmasını benimser. Performans ölçümü kuruluş genelinde etkinleştirilir, karşılaştırmalar her yıl tablolanmış olabilir gibi, böylece dönüş hızını arttırmak.


3. Müşteri odaklı: müşterilerin gereksinimlerini planlamak ve karşılamak için sürekli sürücü önemli bir unsurdur, müşteri memnuniyetini garanti edecek ve bu nedenle, tekrar iş ve müşteri sadakatini teşvik.

4. Yönetime sistem yaklaşımı: süreçler tek bir tutarlı kalite yönetim sistemi olarak yönetildiğinde organizasyonlar başarıyı sürdürür.

5. Süreç yaklaşımı: süreç entegrasyonu her değişkenin incelenmesini sağlar, bu şekilde sürekli iyileştirme ve performansı teşvik.

6. Karar verme de olgusal yaklaşım: kararlar, kanıta dayalı ve iyileştirmeye dayalı istatistiksel bilgilerin toplanması yoluyla olgusal olarak yönlendirilir.


7. Çalışan bağlılığı: sistem ve süreç yaklaşımı, çalışanlar arasında iletişimi sağlar, daha sonra sorunları belirleyebilir ve çözebilir.

8. Karşılıklı fayda sağlayan tedarikçi ilişkileri: tedarikçiler ve iş ortakları ile ilişkilerini dikkatle yöneten kuruluşlar, olumlu ve üretken katılımı besleyebilir, bu kuruluşlardan destek ve geri bildirim.

Sonuç olarak, ISO'nun uygulanması 9000 kalite algıları kültüründe değişiklik gerektiren yavaş bir süreçtir. Uygulamanın etkisi aşamalı olmalı ve organizasyon boyunca insanlar ve tutum değişikliği üzerinde odaklanmalıdır. [2]

ISO 9000 KALİTE STANDARTLARI SERİSİNİN KULLANIM AMAÇLARI

ISO 9000 Kalite Standartları Serisi, kuruluşların kaliteye önem verdiğini ve kalite ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini müşterilerine kanıtlayacak etkin bir kalite sistemini kurulması, dokümante edilmesi ve sürekliliğinin sağlanması konusunda yol gösterir. Bu nedenle bir çok resmi veya özel kuruluş tarafından ihale şartı olarak istenmektedir.

ISO 9000 Kalite Standartları serisinin kullanımı, kuruluş veya işletmelerde yönetimin iyileşmesini, faaliyetlerin daha iyi planlanmasını, problemlerin daha hızlı çözülmesini, verimliliğin, kazancın ve saygınlığın artmasını sağlar.

Standarda göre, üretimin veya tesisin her aşamasında uygulanacak kayıt sistemi ile ürün ve proseslerin geliştirebileceği gibi ürün sorumluluğundan doğabilecek sorunlar karşısında bir güvence sağlamaktadır. [3]

“son erişim tarihi 04.07.2020”

“son erişim tarihi 04.07.2020”

“son erişim tarihi 04.07.2020”

289 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

5 S

Ergonomi

Çalışanlar için en büyük risklerden biri meslek hastalığıdır. Meslek hastalığının temelinde yatan tehlike kaynağı ise tekrarlı hareketlerdir. Yapılan işin özelliğine, iş yerinin özelliklerine ve çalış

MRP

Malzeme ihtiyaç planlaması (MRP), üretim süreçlerini yönetmek için kullanılan bir üretim planlama, zamanlama ve envanter kontrol sistemidir. Çoğu MRP sistemi yazılım tabanlıdır, ancak MRP’yi elle de y

Yazı: Blog2 Post
bottom of page