top of page
  • Yazarın fotoğrafıpauemtoplulugu

Verem Savaş Haftası


Türkiye’de her yıl, Ocak ayının ilk Pazartesisi ile başlayan hafta Veremle Savaş Eğitimi Haftası olarak kabul edilmiştir. Bu hafta, veremle ilgili bilgilerin tekrar hatırlatılması ve yapılması gerekenlerin konuşulması için bir fırsat oluşturmaktadır.

İnsanların sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biri de veremdir. Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz denir. Bulaşıcı bir hastalık olan verem mikrobunu Robert Koch adında bir Alman doktoru bulmuştur. Onun için verem mikrobuna Koch Basili denir. Tüberküloz, M. tuberculosis adında bir bakteri tarafından oluşturulan, çok değişik klinik görünümlere sahip bir enfeksiyondur. Basiller, çoğunlukla akciğerlerde hastalık oluşturmalarına rağmen kemikler, eklemler, beyin, böbrekler, sindirim sistemi, omurga gibi organ ve sistemleri de etkileyebilmektedir.

Tüberküloz basili solunum, özellikle de öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile çevre havaya saçılır, ortamda bulunan kişiler solunum yolu ile basilleri alır ve bulaşma meydana gelir. Hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riski fazladır. En bulaştırıcı olan hastalar tedavi görmemiş, balgam incelemesinde basil saptanan akciğer ve larinks tüberkülozlulardır. Akciğer dışı tüberküloz genellikle bulaştırıcı değildir. Etkili tedavi ile bulaştırıcılık 2-3 haftada sona erer.

Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. En yaygın olanı akciğer veremidir. Tıp bilimi ilerledikçe verem mikrobunu yok edici ilaçlar yapıldı. İnsanları bu hastalıktan korumak için aşılar bulundu. Verem aşısına B.C.G. aşısı denir.

Türkiye'de 1950'lerde, tüberküloz en sık rastlanan hastalıklardan birisiydi ve ölüm nedenlerinin başında gelmekteydi. Ancak yarım asrı geçen bir mücadele ile hastalık oranlarında önemli bir azalma olmuştur. Bu iyileşmede verem savaşı derneklerinin katkısı ve Sağlık Bakanlığının özel bir teşkilat kurarak verem savaş dispanserleri ve göğüs hastalıkları hastaneleri- sanatoryumlar aracılığı ile yürüttüğü çalışmalar son derece etkili olmuştur.

Ülkemizde tüberküloz kontrolünü sağlamak amacıyla 1931 yılından beri BCG aşısı uygulanmaktadır. Halen iki ayını dolduran bebeklere BCG uygulanması aşı takviminde yer almaktadır. 2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’na göre 15-26 aylık çocukların %96’sı BCG ile aşılanmıştır.




Belirtileri:

1-Geceleri terleme ve hafif ateşlenme, 2-Kesik kesik öksürükler, 3-Halsizlik ve devamlı yorgunluk hali. 4-İsteksizlik 5-İnsan vücudunda zayıflama belirir. Zayıflama ilk iki ay içerisinde yavaş, sonraki aylarda daha hızlı görülür.


Korunma yolları:

1-Havasız yerlerde kalmamalıyız. 2-Dengeli beslenmeliyiz. 3-B.C.G. verem aşısını yaptırmalıyız. 4-Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalıyız. 5-Veremli hastanın tabağından yemek yememeli, bardağından su içmemeli, kaşık ve çatallarını kullanmamalıyız. 6-Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalıyız. 7-Açık ve temiz havada dolaşmalıyız.


40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi, her yıl 18 Mart günü tüm Türkiye'de kutlanılan millî gündür. I. Dünya Savaşı sırasında 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferiyle

8-14 Mart Bilim Ve Teknoloji Haftası

Bilim ve Teknoloji Haftası her sene 8-14 Mart tarihleri arasında kutlanır ve  insanlığın bilimsel ve teknolojik ilerlemelere odaklanarak bu alanlardaki keşifleri ve gelişmeleri kutladığı anlamlı bir h

8 Mart

NEDEN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ? Uluslararası Kadınlar Günü, dünya genelinde kadınların ekonomik, politik ve sosyal haklarını kutlamak, desteklemek amacıyla her yıl 8 Mart’ta kutlanır. Bu özel günün kökenle

Yazı: Blog2 Post
bottom of page