top of page
  • Yazarın fotoğrafıpauemtoplulugu

8 Mart

NEDEN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ?

Uluslararası Kadınlar Günü, dünya genelinde kadınların ekonomik, politik ve sosyal haklarını kutlamak, desteklemek amacıyla her yıl 8 Mart’ta kutlanır. Bu özel günün kökenleri 20. Yüzyılın başlarına dayanmaktadır.

 

Bu günün temelinde yatan olay ise 1908’de New York’ta 15.000 tekstil işçisi greve giderek daha iyi çalışma koşulları, daha iyi ücretler ve seçme hakkı talep etmesiydi. Ancak beklenilen ve olması gereken olmadı. Kadınlar  fabrikaya kilitlenip ateşe verildi. Bu trajik olay sonucunda bir çoğu yaşamını kaybetti. Bu acı olay kadınların hakları için mücadelede önemli bir kilit taşı olurken dünya kadınlar gününün temellerinin atılmasını sağladı. Olayın ardından, 1910’da Almanya’da toplanan II. Enternasyonal Konferansı’nda, 8 Mart’ın Uluslararası Kadınlar Günü olarak kutlanması kararı alındı.

 

Türkiye’de ise 1921’de, Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı tanındı. Bu tarihi adım, Türk kadınlarının siyasi hayatta etkin rol oynamalarının önünü açtı. Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti, kadın hakları konusundaki ilerici adımlarıyla bilinir.

 

Ancak, günümüzde hala birçok ülkede ve toplumda kadınlar eşit haklardan yoksun kalabilmekte, şiddet ve ayrımcılıkla karşılaşabilmektedir. Bu nedenle, Uluslararası Kadınlar Günü, bu sorunlara dikkat çekmek, kadın haklarını güçlendirmek ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için önemli bir platform haline gelmiştir.

 

Kadınlar Günü aynı zamanda kadın cinayetleri ve şiddeti konusunda farkındalık yaratma amacını taşır. Toplumda var olan önyargıları ve ataerkillikle mücadele etmek, kadınların güvenliğini sağlamak için hepimizin sorumluluğundadır.

 

Sonuç olarak, Uluslararası Kadınlar Günü, kadınların elde ettikleri hakları kutlamanın yanı sıra, hala çözüm bekleyen sorunlara dikkat çekmek ve bu konuda birlikte hareket etmek için önemli bir gün olarak değerlendirilmelidir.

 


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi, her yıl 18 Mart günü tüm Türkiye'de kutlanılan millî gündür. I. Dünya Savaşı sırasında 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferiyle

8-14 Mart Bilim Ve Teknoloji Haftası

Bilim ve Teknoloji Haftası her sene 8-14 Mart tarihleri arasında kutlanır ve  insanlığın bilimsel ve teknolojik ilerlemelere odaklanarak bu alanlardaki keşifleri ve gelişmeleri kutladığı anlamlı bir h

İnsan Hakları

İnsan hakları, tüm insanların hak ve saygınlık açısından eşit ve özgür olarak doğduğu anlayışına dayanır. İnsan hakları, her bir bireye bağımsız seçim yapma ve yeteneklerini geliştirme özgürlüğü sağla

Yazı: Blog2 Post
bottom of page