top of page
  • Yazarın fotoğrafıpauemtoplulugu

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlanmalarına ilişkin çalışmalar yürütülmüştür. Bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 3 Aralık 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 47/3 sayılı kararı ile 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak ilan edilmiştir. Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı zamanda değerlendirilir.


Toplumun her alanındaki engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi, aynı zamanda engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal ekonomik, kültürel yaşamın her alanında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.


BM ‘nin engellilik alanında uzun yıllardır devam eden çalışmalarının bir ürünü olan, 2006 yılında kabul edilen Engelli Bireylerin Haklarına Dair Sözleşme, engelli bireylerin haklarının ve refahının gelişmesine ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin ve ayrıca Sendai Afet Riskini Azaltma Çerçevesi, İnsani Eylemde Engelli Bireylerin Dahil Edilmesi Şartı, Yeni Kentsel Gündem ve Kalkınma için Finansman Hakkında Addis Ababa Eylem Gündemi gibi diğer uluslararası kalkınma taahhütlerinin uygulanmasına katkıda bulundu.


Engelli Bireylerin Temel Hakları

  • İletişim Hakkı

  • İş ve İstihdam Hakkı

  • Erken ve Malulen Emeklilik Hakkı

  • Eğitim ve Kültür Hakkı

  • Özel Tüketim Vergisi Muafiyeti

  • 572 Sayılı Kanun kapsamında kaldırımlar, yaya yolları, konutlar vb. yapılar engelli bireylerin erişilebilirliğine uygun tasarlanmalı.


Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme ve Bazı Maddeleri

Madde 3


Genel İlkeler

İşbu Sözleşme’nin dayandığı ilkeler şunlardır:


(a) Kendi seçimlerini yapma özgürlükleri ve bağımsızlıklarını da kapsayacak şekilde, kişilerin insanlık onuru ve bireysel özerkliklerine saygı gösterilmesi;

(b) Ayrımcılık yapılmaması;

(c) Engellilerin topluma tam ve etkin katılımlarının sağlanması;

(d) Farklılıklara saygı gösterilmesi ve engellilerin insan çeşitliliğinin ve insanlığın bir parçası olarak kabul edilmesi;

(e) Fırsat eşitliği;

(f) Erişilebilirlik;

(g) Kadın-erkek eşitliği;

(h) Engelli çocukların gelişim kapasitesine ve kendi kimliklerini koruyabilme haklarına saygı duyulması.


Madde 5

Ayrımcılık Yapılmaması ve Eşitlik

1. Taraf Devletler herkesin hukuk önünde ve karşısında eşit olduğunu ve ayrımcılığa uğramaksızın hukuk tarafından eşit korunma ve hukuktan eşit yararlanma hakkına sahip olduğunu kabul eder.

2. Taraf Devletler engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılığı yasaklar ve engellilerin herhangi bir nedene dayalı ayrımcılığa karşı eşit ve etkin bir şekilde korunmasını güvence altına alır.

3. Taraf Devletler eşitliği sağlamak ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak üzere engellilere yönelik makul düzenlemelerin yapılması için gerekli tüm adımları atar.

4. Engellilerin fiili eşitliğini hızlandırmak veya sağlamak için gerekli özel tedbirler işbu Sözleşme amaçları doğrultusunda ayrımcılık olarak nitelendirilmez.


Madde 9


Erişebilirlik

1. Taraf Devletler engellilerin bağımsız yaşayabilmelerini ve yaşamın tüm alanlarına etkin katılımını sağlamak ve engellilerin diğer bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemleri dahil olacak şekilde bilgi ve iletişim olanaklarına, hem kırsal hem de kentsel alanlarda halka açık diğer tesislere ve hizmetlere erişimini sağlamak için uygun tedbirleri alacaklardır. Erişim önündeki engellerin tespitini ve ortadan kaldırılmasını da içeren bu tedbirler diğerlerinin yanında, aşağıda belirtilenlere de uygulanır:


(a) Binalar, yollar, ulaşım araçları ve okullar, evler, sağlık tesisleri ve işyerleri dahil diğer kapalı ve açık tesisler;

(b) Elektronik hizmetler ve acil hizmetler de dahil olmak üzere bilgi ve iletişim araçları ile diğer hizmetler.


Engellilere Yollarda Engel Olmamak İçin Nelere Dikkat Edilebilir?

  • Özellikle kaldırıma masa koyan işletmeler, kaldırımları tamamen işgal etmemeye özen göstermeli.

  • Esnaflar tarafından ürünler kaldırıma konmamalı.

  • Kaldırıma araç park etmekten vazgeçilerek, engelli vatandaşların can sağlığı riske atılmayabilir.

  • Trafik ışıkları sesli uyarı özelliği ile donatılmalı.

  • Kaldırımlarda ve metrolarda yer alan sarı renkli kabartmalı yol, engelliler için yapılmış. Bu yollarda yürünmemeli.

  • Apartman veya bina girişlerinde bulunan engelli rampalarının önüne araba park edilmemeli.

  • Engelli işaretli park yerlerine araçlar park edilmemeli.



27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi, her yıl 18 Mart günü tüm Türkiye'de kutlanılan millî gündür. I. Dünya Savaşı sırasında 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferiyle

8-14 Mart Bilim Ve Teknoloji Haftası

Bilim ve Teknoloji Haftası her sene 8-14 Mart tarihleri arasında kutlanır ve  insanlığın bilimsel ve teknolojik ilerlemelere odaklanarak bu alanlardaki keşifleri ve gelişmeleri kutladığı anlamlı bir h

8 Mart

NEDEN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ? Uluslararası Kadınlar Günü, dünya genelinde kadınların ekonomik, politik ve sosyal haklarını kutlamak, desteklemek amacıyla her yıl 8 Mart’ta kutlanır. Bu özel günün kökenle

Yazı: Blog2 Post
bottom of page